• Latest Updates

    Computer Operator Exam Paper 2075/02/08 with Correct Answer


    Recent Question Paper For the post Computer Operator,  Non-Gazzetted First Class held on 2075-02-08 B.S. by Public Service Commission Nepal (Lok Sewa Aayog Nepal) is below with its correct answers. You can check your result yourself. As previous competition assumption, for get merit for practical and interview test, you must cross min 45 marks out of 50 marks. So wish you all the best.

    Public Service Commission Nepal
    Computer Operator Exam Paper 2075/02/08 with Correct Answer

    Non Gazzetted First Class (Technical)
    Computer Operator
    2075/02/08

    1. Bullet mark in most web browsers are ……………… list.
    a. ordered           b. linked list        c. unordered list               d. definition list
    Ans: c. unordered list

    2. Which of the following is not a pair tag?
    a. <p>                   b. <U>                  c. <i>                     d. <img>
    Ans: d. <img>

    3. Which of the following tag is not used for creating a table in HTML.
    a. <tr>                   b. <tl>                   c. <td>                  d. <th>
    Ans: b. <tl>

    4. Which of the following shortcut key combination is used to insert a new slide in current presentation?
    a. Ctrl+N                              b. Ctrl+M                             c. Ctr+Y                 d. Ctrl+K
    Ans: b. Ctrl+M

    5. View and edit the timeline of animation of the slide can be performed using
    a. Preview                           b. Animation pane                           c. Slide Show                      d. All of the above
    Ans: b. Animation pane

    6. Objects on the slide that hold text are called
    a. place holders                                b. text holders                  c. object holders                              d. box
    Ans: a. place holders

    7. The columns of a table that points to the primary key of another table are called
    a. Super key                       b. Composite key                             c. Foreign key                    d. Primary key
    Ans: c. Foreign key

    8. What is the name of the form used to input chart values?
    a. Datasheet      b. Microsoft excel            c. Microsoft graph           d. Auto Form
    Ans: a. Datasheet

    9. Which action will optimize your database performance?
    a. Set the record set type to snapshot                    b. Use the compact and repair database tool
    c. Create a replica of the database                           d. All of the above
    Ans: b. Use the compact and repair database tool

    10. Which of the following is NOT part of Microsoft Access Database object?
    a. Table                                b. Form                                c. Worksheets                   d. Modules
    Ans: c. Worksheets

    11. We can choose data types for attributes of a table in
    a. Normal view                  b. Datasheet view           c. Designer view               d. All of the above
    Ans: c. Designer view

    12. Paste special allows some operation while you paste to new cell. Which of the following operation is valid?
    a. Square             b. Percentage    c. Goal Seek       d. Divide
    Ans: d. divide

    13. In MS-Excel default header for a worksheet is
    a. Name of the document            b. Data and time               c. Page number                      d. None of the above
    Ans: d. none of the above

    14. Which of the following features is used to arrange the records in a data source before merging?
    a. Filter                 b. Match fields                  c. Sort                   d. Auto check for errors
    Ans: c. Sort

    15. Which function allows user to repeat certain rows and column on each page?
    a.    PRINT ROW and COLUN        b. PRINT REPEAT              c. PRINT HEADER              d. PRINNT TILE
    Ans: d. PRINT TILE

    16. What is the keyboard shortcut for creating a chart from the selected cell range?
    a. F4                       b. F6                      c. F8                       d. F11
    Ans: d. F11

    17. Which of the following is not a MS-Excel built in function?
    a. PI                       b. AVG                  c. RAND                                d. RANDBETWEEN
    Ans: b. AVG

    18. Which of the following chart types is not available in excel?
    a. Radar Chart                    b. Gantt Chart                   c. Combo Chart                 d. Bubble Chart
    Ans: b. Gantt Chart

    19. What is the order of operation in the excel sheet?
    a. Exponent, enclosed in parenthesis, division/multiplication, subtraction/addition
    b. Enclosed in parenthesis, ecponent, subtraction/addition, division/multiplication
    c. Exponent, Enclosed in parenthesis, subtraction/addition, division/multiplication
    d. Enclosed in parenthesis, exponent, division/multiplication, subtraction/addition
    Ans: d. Enclosed in parenthesis, exponent, division/multiplication, subtraction/addition

    20. To align a text in multiple lines in a cell of excel which of the following option is used?
    a. Merge Cell     b. Shrink Cell      c. Wrap Cell        d. Double Cell
    Ans: c. Wrap Cell

    21. Excel file cannot be exported to ……………… format
    a. DOC                  b. CSV                   c. XML                   d. HTML
    Ans: a. DOC

    22. Which is not the type of indent available in MS-Word?
    a. Right indent                   b. Left indent                     c. Center indent                               d. Hanging indent
    Ans: c. Center indent

    23. What is maximum time that you can set to save auto recovery information in MS Word document?
    a. 30 minutes                     b. 60 minutes                     c. 90 minutes                     d. 120 minutes
    Ans: d. 120 minutes

    24. Thesaurus tool in MS word is useful to find
    a. Synonyms and antonyms words                           b. grammar options
    c. Spelling suggestions                                                   d. All of the above
    Ans: a. Synonyms and antonyms words

    25. Which of the following is not paragraph formatting?
    a. Indentation                   b. Spacing                            c. Editing                              d. Alignment
    Ans: c. Editing

    26. What is the maximum number of lines you can set for a drop cap?
    a. 3                         b. 10                      c. 15                       d. 20
    Ans: b. 10

    27. The maximum number of columns in a table of word document is:
    a. 65                       b. 64                      c. 63                       d. 62
    Ans: c. 63

    28. The default top margin in a word document is:
    a. 2.58cm                             b. 2.54cm                             c. 3.12cm                             d. 2.60cm
    Ans: b. 2.54cm

    29. Command for creating hyperlink in word processor is:
    a. Ctrl+H                               b. Ctrl+K                               c. Ctrl+L                                d. Ctrl+I
    Ans: b. Ctrl+K

    30. The clipboard is
    a. used to temporarily store items that has been cut or copied
    b. Cache memory
    c. Feature that stores user information
    d. feature that saves file temporarily
    Ans: a. used to temporarily store items that has been cut or copied

    31. Which of the following is not available in font spacing?
    a. Normal            b. wide                 c. Expanded                       d. Condensed
    Ans: b. Wide

    32. Where are the upper memory blocks located?
    a. Conventional Memory                                                              b. Extended Memory
    c. Expanded Memory                                                                     d. Reserved Memory
    Ans: d. Reserved Memory

    33. Which DOS command allows you to compress existing disks and to create new compressed volumes?
    a. DEFRAG                           b. DBLSPACE                      c. SCANDISK                       d. MSAV
    Ans: b. DBLSPACE

    34. You suspect a virus has entered your computer. What will not be affected by the virus?
    a. CMOS               b. Boot Sector                   c. Floppy Disks                   d. Program files
    Ans: a. CMOS

    35. CHKDSK can be used to find
    a. Disk's bad sector          b. Occupied sector          c. Free space                      d. All of the above
    Ans: d. All of the above

    36. Most operating system run in
    a. Kernel                              b. User                 c. Application                     d. Both A and B
    Ans: a. Kernel

    37. The simultaneous execution of two or more instruction is called
    a. sequential access                                        b. reduced instruction set computing
    c. multiprocessing                                            d. none of the these
    Ans: c. multiprocessing

    38. Which printer can not print more than one character at a time?
    a. Laser printer                  b. Dot-matrix printer      c. Line-printer                    d. Daisy-wheel printer
    Ans: d. Daisy-wheel printer

    39. A term associated with the comparison of processing speeds of different computer systems is:
    a. EFTS                  b. MPC                 c. MIPS                 D. CPS
    Ans: c. MIPS

    40. Simplest registers only consists of
    a. counter                           b. EPROM                            c. Latch                 d. flip-flop
    Ans: d. flip-flop

    41. A terminal that cannot process any information is called ……………….
    a. direct access terminal                                                                b. intelligent terminal
    c. dumb terminal                                                              d. blind terminal
    Ans: c. dumb terminal

    42. Electric digital systems use signals that have circuit elements having
    a. one stable state           b. two stable states        c. three stable states      d. four stable states
    Ans: b. two stable states

    43. The operation that adds data at the end of file is
    a. increment                      b. attach                              c. append                            d. add
    Ans: c. append

    44. Cache memory is
    a. static RAM                      b. Dynamic RAM                               c. ROM                 d. Both A and B
    Ans: a. Static RAM

    45. The subnet mask is primarily used for:
    a. identifying host            b. identifying network        c. fragmentation         d. acknowledgement
    Ans: b. identifying network

    46. …………… converts high level program to machine code line by line.
    a. Compiler                         b. Debugger                       c. Linker                               d. Interpreter
    Ans: d. interpreter

    47. What is value (in decimal) of 'a' in ASCII recantation?
    a. 60                       b. 65                      c. 95                       d. 97
    Ans: d. 97

    48. Network used by group of different commercial bank is best categorized as
    a. Internet                          b. Intranet                          c. Extranet                          d. MAN
    Ans: b. Intranet

    49. Which of the following device is required for connecting different networks?
    a. Switch                              b. Hub                   C. Router                             d. RJ-45
    Ans: c. Router

    50. A computer can operate without which of the following component, if designed according?
    a. Processor                       b. Memory                         C. Hard disk                        d. Input/Output
    Ans: d. Input/Output

    ------ The End ---

    2 comments:

    1. Loved your blog page!!!The stuff that you have remarked up here is superbly wonderful and I vigorously thank you for the same...
      website design company San Francisco

      ReplyDelete
    2. I havent any word to appreciate this post.....Really i am impressed from this post....the person who create this post it was a great human..thanks for shared this with us. commercial audio visual solution

      ReplyDelete

    Post Top Ad

    Post Bottom Ad